dinsdag 26 februari 2008

Presentatie Roots #10 'Baer Cornet'

De Roots uitgave van ZooProducties die op donderdag 28 februari gepresenteerd wordt, is de tiende uit een reeks biografieën. Erg leuke boekjes om een goede indruk te krijgen van het werk van een bepaalde vormgever.

Op donderdag 28 februari wordt in MU, het centrum voor hedendaagse kunst in De Witte Dame in Eindhoven de tiende editie van de serie Roots gepresenteerd.In dit cahier wordt een beeld geschetst van ontwerper Baer Cornet. Geert Setola houdt een inleiding, gevolgd door enkele anekdotes van Ben Bos. De presentatie duurt van 16.00 tot 18.00 uur.Datum: 28 februari 2008 Locatie: MUAdres: Emmasingel 20Plaats: EindhovenAanvang: 16.00 uurWebsite: www.zooproducties.nl

zaterdag 23 februari 2008

Amsterdam Wereld Boekenstad

Persoonlijk heb ik een voorliefde voor boekvormgeving. Dus de activiteiten die georganiseerd worden omtrent Amsterdam Wereld Boekenstad trekken mij erg aan. Op 18 mei wordt bijvoorbeeld de grootste boekenmarkt van de wereld in Amsterdam gehouden. Bekijk de website voor meer informatie:

http://www.amsterdamwereldboekenstad.nl/

Digitale tentoonstelling Ontwerper & Opdrachtgever

Wederom een bericht over de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Via de link onderaan dit bericht kom je op de digitale tentoonstelling Ontwerper & Opdrachtgever. Op dit moment heb ik de site slechts vluchtig bekeken, maar hier ga ik nog een keer voor zitten.

Deze tentoonstelling is gewijd aan drie recent verworven ontwerpersarchieven.Het zijn de collecties van Harry N. Sierman, Irma Boom en Reynoud Homan.De Universiteitsbibliotheek wil daarmee wijzen op de mogelijkheden die deze archieven bieden voor onderzoek. Door juist nu in samenwerking met jongere ontwerpers te werken aan het opzetten van een archief wordt ervoor gezorgd dat dit onderzoeksmateriaal voor de toekomst behouden blijft. In de tentoonstelling worden de drie ontwerpers en hun werk getoond in relatie tot zeer uiteenlopende opdrachtgevers: een literaire uitgeverij (Querido), een ondernemer (Paul Fentener van Vlissingen) en een architect (Wim Quist).

http://cf.uba.uva.nl/nl/tentoonstelling/ontwerper_opdrachtgever/index.html

Bijeenkomst over Jan van Toorn bij de Bijzondere Collecties

Deze bijeenkomst vindt volgende week al plaats, maar lijkt mij echt reuze interessant! Ik ben erbij!

Uitgeverij 010 en de Bijzondere Collecties organiseren een bijeenkomst rondom de presentatie van het boek Jan van Toorn: Critical Practice en de overdracht van het archief van Jan van Toorn. Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 februari 2008 in de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam; aanvang 15.00 uur in de Nina van Leer Zaal.

Na een welkomstwoord van Judith Belinfante, hoofdconservator Bijzondere Collecties, vindt een debat in het Engels plaats met als onderwerp: Authors and Designers - Partners in Content? Deelnemers daaraan zijn Irma Boom, Simon Davies, Rick Poynor en Jan van Toorn; moderator is Max Bruinsma. Aansluitend overhandigt Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, aan Jan van Toorn het eerste exemplaar van Jan van Toorn: Critical Practice en vindt de officiële overdracht plaats van Van Toorns archief aan de Bijzondere Collecties. In het Cenraal Register Vormgevingsarchieven wordt dit materiaal aangemerkt als van 'Nationaal Belang en van Internationale kwaliteit'.

De overzichtsmonografie die bij 010 verschijnt van het werk van Jan van Toorn (1932) is geschreven door Rick Poynor en ontworpen door Simon Davies. Uit de aanbieding van de uitgeverij: 'Jan van Toorn is one of the most significant and influential Dutch graphic designers to have emerged since the early 1960s. While graphic design often does little more than give unthinking visual form to the status quo, Van Toorn focused on meaning rather than smooth stylistic expression and developed critical alternatives to the usual design world conventions. ... Projects such as Van Toorn's posters and catalogues for the Van Abbemuseum in Eindhoven and his long-running series of calendars for the printing firm Mart.Spruijt are powerful demonstrations of graphic design used as a means of commentary and as a tool of critique. Later, as director of the Jan van Eyck Academy, Van Toorn drew together all the strands of his critical practice into a multi-levelled educational initiative that urged designers to think harder about design's role in shaping contemporary reality.'

Maandelijkse Boekensalon

Vooral de Boeksalon van 24 april spreekt mij erg aan.

In de maandelijkse boekensalon in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties gaat van start op woensdag 5 maart met een Debat over boekpromotie. Discussieleider: Lennart Booij. Deelnemers Saskia Noort, auteur; Eva Cossee, Uitgeverij Cossee; Henk Kraima, CPNB; Daniel Ropers, Bol.com. Aanvang 15 uur. Toegang gratis, beperkte capiciteit. Vol is vol. Aanmelden bij receptie-otm@uva.nl of 020-5257300.

Programma overige Boeksalons
- donderdag 24 april, 17 uur: Boek & Vorm
- donderdag 29 mei, 17 uur: De actualiteit van Multatuli
- donderdag 26 juni, 17 uur: Book & Bite
- donderdag 24 juli, 17 uur: Verzamelaar & antiquaar
- donderdag 28 augustus, 17 uur: Boek & Oudheid

Nadere gegevens op www.bc.uba.uva.nl/boeksalon.

vrijdag 22 februari 2008

Boek zoekt Lezer - Bijzondere Collecties UvA

Niet alleen deze tentoonstelling is denk ik een een bezoek waard, de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn dat ook. De nieuwe locatie doet de Bijzondere Collecties recht toe. Dus neem een kijkje bij de tentoonstelling en laat je inspireren!

De tentoonstelling bevat in hoofdzaak materiaal uit de omvangrijke collectie van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak. Deze collectie begon in 1845 als vakbibliotheek en werd vijftig jaar geleden in bruikleen gegeven aan de Universiteit van Amsterdam.

Al eeuwenlang probeert de boekhandel op velerlei manieren de aandacht van het publiek te trekken. Met advertenties, affiches en mooie boekbandjes bijvoorbeeld. Daarnaast is er de collectieve propaganda, met de Boekenweek als hoogtepunt. De laatste deccenia creëerde ook de televisie menige bestseller. Al deze facetten van reclame voor het boek komen in Boek zoekt lezer aan bod.

Boek zoekt lezer is de eerste van drie tentoonstellingen die door de Bijzondere Collecties worden georganiseerd in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad.

Tentoonstelling loopt vanaf 05-03-2008.

dinsdag 19 februari 2008

Symposium 20 maart o.l.v. Gerard Unger

Op dit symposium komen -naar mijn mening - erg interessante sprekers. Ik ben erg benieuwd naar de discussie!

boekenschermboekofscherm
Do 20 maart - 14 -17 uur
De Lakenhal in Scheltema
Marktsteeg 1
2312 CS Leiden

met:
Gerard Unger
Irma Boom
Luna Maurer
Willem Velthoven

Boeken dragen cultuur, beeldschermen inmiddels evenzeer. Digitale ontwikkelingen beïnvloeden de rol van boeken en het boek groeit mee in deze ontwikkeling. Samen zijn boeken en beeldschermen de drager van veranderlijke cultuur.
Ontwerpers Irma Boom en Luna Maurer en directeur van Mediamatic Willem Velthoven geven elk hun visie op dit onderwerp. Deze presentaties worden gevolgd door een debat onder leiding van letterontwerper en hoogleraar Typografische vormgeving Gerard Unger.
Willem Velthoven stelt dat boeken aan het einde van hun latijn zijn. Irma Boom daarentegen ziet nog veel toekomst voor het boek en laat de ontwikkeling ervan met het internet meegroeien. Luna Maurer kijkt zowel achter het beeldscherm als achter de schermen van het boek en toont de ontwerpprocessen waarmee beide media vormen krijgen.

Aanmelden verplicht:
e.echternach@lakenhal.nl
Bij onderwerp: aanmelding 20 maart
In bericht: met hoeveel personen u wilt komen

maandag 18 februari 2008

100 jaar reclame in De Affiche Galerij

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in het MusCom zal ook De Affiche Galerij in het teken staan van 100 jaar reclame, affiches van het Museum voor Communicatie.

De Affiche Galerij
in het Souterrain (de tramtunnel) op station Spui
onder het kruispunt Spui / Grote Marktstraat

N.P. de Koo in het MusCom

In het Museum voor Communicatie is vanaf 21 maart t/m 29 juni 2008 een tentoonstelling omtrent het werk van grafisch vormgever N.P. de Koo.

Klinkklare Vormgeving - N.P. de Koo (1881 - 1960)
21 maart t/m 29 juni 2008
Het werk van De Koo is veelzijdig; van PTT- affiches en brieven-bussen tot bierviltjes, flesetiketten en tentoonstellingsstands voor bierbrouwerij Phoenix. In zijn heldere stijl zijn strakke lijnen, schreef-loze letters en een minimum aan kleurgebruik altijd het uitgangs-punt.


Met de opening van de tentoonstelling zal ook het volgende boek verschijnen:

Peter van Dam, N.P. de Koo (1881-1960) Grafisch vormgever en Interieurarchitect, Eindhoven: Zoo Producties, 170 pag., ISBN 978-90-74009-53-9.

Jan Bons - Retrospectief

Van 8 maart t/m 12 mei 2008 zal in de kunsthal een overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Bons te zien zijn. Op dit moment heb ik hier nog geen verdere informatie over kunnen vinden.

Jan Bons - Retrospectief
8 maart t/m 12 mei
Kunsthal Rotterdam
http://www.kunsthal.nl/

Affiches van Arti-leden

Een keer eerder een expositie gezien met werk uit de collectie van Gielijn Escher en was toen erg onder de indruk. Op deze expositie maak je kans werk van (onterecht) vergeten reclamemakers tegen te komen.

Affiches van Arti-leden, o.a. Anthon Beeke, Eppo Doeve, Dick Elffers, Gielijn Escher, Frans Hazeveld, Arie Kater, Theo Kurpershoek, Rob Schröder, Zoltan Szathmáry, Nicolaas Wijnberg. Een keuze uit de verzameling van Gielijn Escher; de mooiste particuliere collectie op het gebied van her na-oorlogse Nederlandse affiche. De expositie is te zien van 26 februari t/m 4 april 2008.

Maatschappij Arti et Amicitiae
Rokin 112, hoek Spui, Amsterdam
http://www.arti.nl/

zondag 17 februari 2008

Benno Premsela in het Stadsarchief Amsterdam

In het Stadsarchief Amsterdam is een tentoonstelling over de vormgever Benno Premsela. Aan de hand van archief materiaal worden verschillende facetten van het leven van Benno Premsela besproken. Van de week ga ik zelf even een kijkje nemen bij de tentoonstelling. Misschien ga ik in de loop van de maand ook nog naar een van de zondagmiddag lezingen. Klinken zeker erg interessant!

Show Yourself; Benno Premsela 1920–1997
15 februari t/m 27 april
Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00
Zondag 11.00-17.00

Benno Premsela was een markant Amsterdammer: vormgever, bestuurder van allerlei organisaties, voorvechter van de homo-emancipatie en spil van een grote vriendenkring. Wie was deze spin-in-het-web, wat deed hij en met wie ging hij om?

Zondagmiddagbijeenkomsten
Vrienden en bekenden vertellen over Benno Premsela aan de hand van een of meerdere archiefstukken. De bijeenkomsten worden gehouden om 15:00 uur in de Studiezaal en zijn toegankelijk voor bezoekers van de tentoonstelling Show Yourself.

Hieronder enkele van de bijeenkomsten die mij interessant lijken (er zijn er dus meer, zie daarvoor de website van het Stadsarchief):

24 februari
Dingeman Kuilman, directeur Premsela Stichting voor Nederlandse Vormgeving en Jos Holtkamp, adviseur cultureel erfgoed van de Nederlandse vormgeving, over vormgeving en de Premsela Stichting.

9 maart
Hedy D’Ancona, voormalig minister WVC en voorzitter Amsterdams Fonds voor de Kunst, over Benno Premsela als cultureel bestuurder.

30 maart
Guus Ros, grafisch ontwerper en voormalig partner BRS Premsela Vonk en Eden over BRS
Premsela Vonk.

6 april
Josée de Pauw, textielontwerper en voormalig partner Premsela Vonk en partners en Eden, over Benno Premsela als ontwerper en liefhebber van textiel.