zondag 23 maart 2008

Lezing over Piet Zwart

Misschien nog ver weg, maar wel alvast in mijn agenda genoteerd: Een lezing over het oeuvre van Piet Zwart.

Onder de titel Promovendi in de kunsten presenteren zich organiseert de Faculteit der Kunsten een voordrachtencyclus in het Leidse cultuurgebouw Scheltema. Promovendi presenteren in deze voordrachten de stand van hun onderzoek. Deze avonden laten de grote diversiteit aan onderzoeksonderwerpen in muziek en beeldende kunst zien.

Locatie: Scheltema , Marktsteeg 1, Leiden. Aanvang: 20.00 uur. Informatie: Rosalien van der Poel (e-mail) of tel.: 071 527 18 04.

9 juli 2008 door John van der Ree: 'Te modern, meneer Zwart'.

Capita selecta uit het typografisch oeuvre van Piet Zwart (1885-1977). De, opnieuw in productie genomen, Bruynzeelkeuken (1938) is wellicht bij een breed publiek het meest gekende ontwerp van Piet Zwart. Hij geniet nationaal en internationaal de reputatie van pionier van de ontwerpdiscipline in de meest ruime zin van het woord. Van postzegel tot affiche - van fietsenrek tot de eerdergenoemde keuken. Op verrassende en vindingrijke wijze schuift Zwart ambacht, conventies en tradities badinerend en kritisch terzijde. In het oeuvre van Piet Zwart staat functionaliteit voorop; hij zoekt de confrontatie en schuwt de positie van betweter niet. Hij breekt hardhandig en compromisloos met ontwerpverstarring in werk en geschrift. De Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers riep Zwart begin 2000 uit tot 'ontwerper van de eeuw'. Vreemd genoeg ontbreekt in kunsthistorisch Nederland nog steeds een oeuvre-catalogus van zijn markante werk.

De dissertatie Te modern meneer Zwart richt zich op een aantal aspecten van zijn typografisch werk dat tussen 1920 en 1968 gerealiseerd werd. Promovendus John van der Ree, oud-conservator van het Haags Gemeentemuseum en Museum Meermanno-Westreenianum, geeft een toelichting op onderzoek en onderwerpen van zijn dissertatie. 'Te modern' lijkt nu vooralsnog geen probleem meer te zijn. Na de eerste grote Piet Zwart overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, nu 35 jaar geleden door conservator Kees Broos samengesteld, tonen dit museum medio 2008 Zwarts omvangrijke werk opnieuw. Dit is een toegesneden aanleiding om met een groep onderzoekers aan een sluitende oeuvre-catalogus te beginnen.

Geen opmerkingen: