zondag 23 maart 2008

Oeuvre H.N. Werkman

Van 11 juli 2008 tot en met 12 oktober in het Van Gogh Museum te Amsterdam:

Stedelijk Museum te gast: 'Druksels' van Werkman
11 juli 2008 - 12 oktober 2008

De presentatie van werken uit het Stedelijk Museum is dit jaar gewijd aan de 'druksels' van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Met een grote liefde voor het drukkersvak ontwikkelde de kunstenaar in de jaren '20 van de vorige eeuw in deze 'druksels' een techniek die tegelijkertijd nieuw, simpel en geraffineerd was. Werkman drukte onderdelen van een prent één voor één om zo het totale beeld op het papier samen te stellen. Daarnaast is er grafiek te zien uit de jaren '30 en uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, bladen waarmee Werkman het meest bekend werd. Bij de presentatie verschijnt een publicatie met de correspondentie van Werkman met zijn belangrijkste kunstenaarsvrienden.

Daarnaast verschijnt ook het volgende overzichtswerk over H.N. Werkman, incl. Cd-Rom:

Verkrijgbaar vanaf mei 2008

Dieuwertje Dekkers, Anneke de Vries en Jikke van der Spek
H.N. Werkman Het complete oeuvre

Vormgeving: Joost Grootens / Gebonden / Geïllustreerd (kleur en zw/w) / 480 pagina's / Formaat: 23 x 28 cm Nederlandse editie / ISBN 978-90-5662-004-2 / € 65,00

De internationaal gerenommeerde kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882 - 1945) is vooral bekend als de drukker van De Ploeg, de avant-gardekunstenaarsvereniging in Groningen. Tot zijn bekendste werken horen de Chassidische Legenden en de druksels voor de 'De Blauwe Schuit'. Zijn prachtige kleurrijke drukwerk behoort tot het beste van het Nederlands cultureel erfgoed. De experimenten met druktechnieken en de ontwikkeling van een geheel eigen beeldtaal maken Werkman tot een opmerkelijke vernieuwer binnen de twintigste-eeuwse kunst.

Voor het eerst wordt in deze publicatie een compleet overzicht gegeven van het omvangrijke oeuvre van Werkman. Op de cd-rom bij het boek staan alle ruim 2000 werken afgebeeld en beschreven, waarvan in de catalogus een prachtige selectie is opgenomen van ruim 200 van zijn belangrijkste druksels, tiksels, grafisch werk, tekeningen en schilderijen.

De publicatie is de kroon op het werk van het in 2002 gestarte Werkmanproject, een initiatief van de Stichting H.N. Werkman. Het diepgaande onderzoek naar het complete oeuvre van H.N. Werkman is uitgevoerd onder leiding van dr. Dieuwertje Dekkers. De publicatie levert een belangrijke bijdrage aan het inmiddels veelzijdige beeld van de Nederlandse kunstgeschiedenis in het interbellum.

Geen opmerkingen: